Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΕΜΒΡΥΟΥΛΚΙΑ

Τι είναι η εμβρυουλκία;

Στη διαρκεια του Τοκετου Μερικές φορές είναι αναγκαίο να προκαλέσουμε τοκε­τό, αντί να περιμένουμε ν’ αρχίσει φυσιολογικά, όπως, για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει μια αρρώ­στια που χειροτέρεψε λόγω της εγκυμοσύνης ή αν κιν­δυνεύει το μωρό.

Προβλήματα μπορεί επίσης να προ­κύψουν που θέτουν σε κίνδυνο τη γυναίκα ή το μωρό της και αυτό καθιστά απαραίτητη ιατρική επέμβαση, όπως χρήση εμβρυουλκού ή καισαρική τομή.

Αν ένας γιατρός αποφασίσει να προκαλέσει τοκετό, μπορεί να δώσει στη γυναίκα ένα φάρμακο που λέγε­ται ωκυτοκίνη.

Αν το φάρμακο δεν προ­καλέσει τοκετό ή αν το μωρό πρέπει να γεννηθεί αμέσως στο πρώτο στάδιο του τοκετού, θα γίνει καισαρική τομή. 

Αν το πρώτο στάδιο του τοκετού εξελίσσεται, αλ­λά απαιτείται άμεση γέννηση στο δεύτερο στάδιο, η μέθοδος που διαλέγεται για να γεννηθεί το παιδί θα εξαρτηθεί από τη θέση του κεφαλιού του παιδιού και το πόσο χαμηλά έχει κατεβεί.


ΓΕΝΝΑ ΜΕ ΕΜΒΡΥΟΥΛΚΟ

Ο εμβρυουλκός (ένα ζευγά­ρι οργάνων σαν κουτάλια) μπορεί να εισαχθεί στον κόλπο της γυναίκας στη διάρκεια ενός δύσκολου το­κετού, για να βοηθήσει να βγει το κεφάλι του μωρού. Σε μερικές περιπτώσεις, το πρώτο στάδιο του τοκετού προχωράει χωρίς προβλήματα, αλλά στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου, η άμεση γέννηση είναι αναγκαία, λό­γω πιθανών κινδύνων, είτε για τη γυναίκα, είτε για το παιδί. Αν το κεφάλι του παι­διού έχει κατέβει στο κάτω μέρος της πυέλου της γυναί­κας, ο γιατρός μπορεί να εί­ναι σε θέση να βγάλει το παι­δί με τη βοήθεια εμβρυουλκού.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, μια γέν­νηση με εμβρυουλκό είναι πιο γρήγορη και λιγότερο τραυματική και επικίνδυνη για τη γυναίκα και το μωρό, απ' ό,τι μια καισαρική τομή.

Όμως, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σ' έναν τοκετό με εμβρυουλκό.

Ο εμβρυουλ­κός μπορεί ν' αφήσει προ­σωρινά σημάδια στο κεφάλι του μωρού, να καταπονήσει το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη ή να προκαλέσει βλά­βη σε νεύρα στο πρόσωπο του μωρού.

Πιθανοί κίνδυ­νοι για τη γυναίκα περιλαμ­βάνουν ρήξη των ιστών του κόλπου ή και προσωρινή κατακράτηση ούρων.

Πότε χρησιμοποιείταιΟ εμβρυουλκός χρησιμοποι­είται στις ακόλουθες κατα­στάσεις;• Αν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του μωρού δείχνουν ότι έχει αγχωθεί.

-Αν οι συσπάσεις και οι ωθήσεις στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκε­τού δεν κινούν πια αποτελε­σματικά το μωρό προς τα κά­τω, μέσα από τον πυελογεννητικό σωλήνα.

-Αν η γυναίκα είναι εξαντλη­μένη και δε μπορεί πια να σπρώξει αποτελεσματικά. Αν η γυναίκα έχει ένα ιστορικό ιατρικού προβλή­ματος (όπως καρδιοπά­θεια), που κάνει επικίνδυνη γι' αυτήν την καταπόνηση από τις ωθήσεις στη διάρ κεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού.• Στη διάρκεια τοκετού με ισχιακή προβολή ,για να βγει το κεφάλι του μωρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου