Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα αποτελείται από εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα. Η σύνθετη ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας είναι ακριβώς αυτή που της επιτρέπει να μείνει έγκυος.

Είναι πολύ σημαντικό για μία γυναίκα να γνωρίζει από τι αποτελείται το αναπαραγωγικό της σύστημα, ώστε να συνειδητοποιεί τις λειτουργίες του (πχ ωορρηξία), να αντιλαμβάνεται πότε ίσως κάτι δεν πάει καλά (πχ σαλπιγγίτιδα) και να καταλαβαίνει το πως πραγματοποιείται η σύλληψη.


Εσωτερικά όργανα:

Ωοθήκες: Κάθε γυναίκα έχει δυο ωοθήκες που έχουν το σχήμα αμυγδάλου. Οι ωοθήκες περιέχουν τα ωοθυλάκια και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ωαρίων καθώς και την παραγωγή των θηλυκών ορμονών, με κυρίαρχη την οιστραδιόλη. Κάθε γυναίκα γεννιέται με χιλιάδες ωάρια, τα οποία όμως δεν είναι ενεργά μέχρι την εφηβεία. Η διαδικασία της ωορρηξίας αρχίζει από την εφηβεία και σταματάει στην εμμηνόπαυση.

Σάλπιγγες: Οι ωοθήκες συνδέονται με τη μήτρα μέσω των σαλπίγγων. Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται μέσα στις σάλπιγγες. Στην συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο ως έμβρυο πλέον ταξιδεύει στην μήτρα.

Μήτρα: Η μήτρα αποτελείται από λείο μυικό ιστό. Μέσα στην μήτρα αναπτύσσεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάθε μήνα η μήτρα μεγαλώνει και αιματώνεται ώστε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Τράχηλος: Είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Ο τράχηλος παίζει σπουδαίο ρόλο στην αναπαραγωγή και παραμένει κλειστός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κόλπος: Ο κόλπος έχει εξωτερικά και εσωτερικά μέρη και συνδέει τη μήτρα με το εξωτερικό του σώματος. Είναι φτιαγμένος από μύες και δέρμα και στην πραγματικότητα πρόκειται για είναι έναν μακρύ σωλήνα. Ονομάζεται “κανάλι τοκετού”, αφού μέσα από αυτό γεννιέται ένα μωρό. Ο κόλπος επίσης επιτρέπει στο αίμα (περίοδο) να διαφεύγει έξω από το σώμα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου