Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η υπογονιμότητα έχει από καιρό αναγνωριστεί ως μια αγχωτική πραγματικότητα για τα ζευγάρια. Έρευνες συνεχώς αποκαλύπτουν ότι το άγχος ενός ατόμου έχει επιπτώσεις στην υγεία του. 

Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, η γιόγκα και η διατροφή, μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευημερία, ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας, όταν εφαρμοστούν σε συνδυασμό με μια συμβατική ιατρική θεραπεία.

Η ολιστική προσέγγιση αποσκοπεί στην θεραπεία του ατόμου ως ένα σύνολο: νους, σώμα και πνεύμα. 

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται δεν αντικαθιστούν τις προηγμένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά υποστηρίζουν τον ασθενή κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής και φορτισμένης περιόδου.

Η εξελιγμένη, ολιστική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δίνει το πλεονέκτημα ότι προσεγγίζει την γυναίκα ολιστικά, δηλαδή ως ψυχοσωματικό σύνολο. Έτσι αποκτούμε πολύτιμα δεδομένα για πεδία που διαφορετικά θα έμεναν στο σκοτάδι. Η ολιστική μέθοδος σας ανοίγει ένα νέο δρόμο προς την επιτυχία. Πρόκειται για μια ασφαλή και μη επεμβατική διαδικασία που θα συγκεντρώσει και θα ενισχύσει τις δυνάμεις του οργανισμού σας αντί να τις υποσκάπτει, που θα αποκαταστήσει και θα επουλώσει τα συναισθηματικά σας τραύματα, αντί να τα επιτείνει. Σας επιτρέπει να επανακτήσετε τον έλεγχο του στόχου, του ψυχισμού και του σώματός σας.
Η ολιστική προσέγγιση οδηγεί στην αντιστροφή της ανεξήγητης υπογονιμότητας και στην επίλυση των προβλημάτων που οδηγούν σε μειωμένη γονιμότητα. Αυτό αποδεικνύουν και οι ολοένα αυξανόμενες μαρτυρίες γυναικών που εμπιστεύθηκαν τη θεραπεία αυτή και έγιναν μητέρες. Οι επιτυχίες αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αξιοπιστία της μεθόδου, γιατί αφορούν γυναίκες που στην πλειοψηφία τους βρίσκονταν σε ηλικίες με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης (2%-10%), ενώ οι περισσότερες ήταν βεβαρυμμένες από αλλεπάλληλες χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις ή/και επίσημα διαγνωσμένες ως περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας από τους θεράποντες ιατρούς τους.
Η ολιστική μέθοδος συνδυάζει με πρωτοποριακό τρόπο διάφορες εναλλακτικές θεραπείες: τον Ηλεκτροβελονισμό, τη Ρεφλεξολογία, τη Θεραπευτική Εικονοπλασία (Healing Visualization), το EFT – Tapping (Emotional Freedom Technique) και την Ανθοθεραπεία.
Μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός προκαλεί διέγερση στο ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε πολλαπλασιασμό στην έκκριση ορμονών, οιστρογόνων – προγεστερόνης για τις γυναίκες και τεστοστερόνης για τους άνδρες. Η προσέγγιση του ορμονικού συστήματος αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την αντιμετώπιση γεννητικών διαταραχών.
Ο ηλεκτροβελονισμός (βελονισμός χωρίς βελόνες) είναι μία σύγχρονη και απολύτως ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδος, κατά την οποία ερεθίζονται τα αντανακλαστικά σημεία των διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος. Έτσι επιτυγχάνεται εξισορρόπηση, χαλάρωση και αποκατάσταση των διαφόρων δυσλειτουργιών του οργανισμού.
Ερεθίζοντας ειδικά σημεία στο δέρμα μας, είτε με βελόνες είτε με ηλεκτροβελονισμό, στέλνουμε σήματα και εντολές στη σπονδυλική στήλη και κατόπιν στον εγκέφαλο. Έχουν παρατηρηθεί κάποιες αντανακλαστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες έχουν κάποια επίδραση στις ωοθήκες και στη μήτρα (για παράδειγμα αυξάνεται η αιμάτωση στην περιοχή, στοιχείο θετικό για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου).
Όμως αυτά που είναι σημαντικά είναι τα μηνύματα και οι εντολές που στέλνονται στον εγκέφαλο. Γιατί έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα σήματα επιφέρουν αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο ελέγχου και διακίνησης ουσιών. Βοηθά να βρίσκεται υπό έλεγχο όλο το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, πράγμα που θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα αποτυχίας εμφύτευσης εμβρύου, καθώς και αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο έχουν ως αποτέλεσμα και τη γενική χαλάρωση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του στρες, και ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται η λειτουργία του γεννητικού συστήματος.
Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχή ότι τα όργανα, τα νεύρα, οι αδένες και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος είναι συνδεδεμένα με κάποια αντανακλαστικά σημεία στα χέρια και στα πόδια. Η ρεφλεξολογία με τα αντανακλαστικά σημεία του αναπαραγωγικού συστήματος να βρίσκονται στα πέλματα των ποδιών κατέχει και αυτή σημαντική θέση στο πρόβλημα της σύλληψης. Ο ρεφλεξολόγος διεγείροντας με συγκεκριμένες τεχνικές ειδικά σημεία στα πέλματα μεταφέρει ισχυρά ερεθίσματα (μέσω των νεύρων) στα όργανα του γεννητικού συστήματος. Είναι μια απόλυτα ασφαλής, φυσική θεραπεία, η οποία μπορεί να ενισχύσει και να εναρμονίσει τις λειτουργίες του οργανισμού, να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγει την ψυχοσωματική υγεία.
Η θεραπευτική εικονοπλασία είναι μια ευεργετική τεχνική, κατά την οποία μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητάς σας. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο νους σκέφτεται με εικόνες. Αντί να αντιδράτε απλώς στις διάφορες εμπειρίες, τις δημιουργείτε – όπως κάνετε στη ζωή σας, όταν σκόπιμα θέτετε ένα νέο στόχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος: να κάνετε παιδί. Μέσα από ειδικές ασκήσεις εικονοπλασίας όλη η νοητική σας δύναμη επικεντρώνεται σε αυτό τον στόχο και βοηθά στην πραγμάτωσή του. Έτσι προχωράτε από τη δημιουργία εικόνων στη δημιουργία πραγματικότητας !
Το EFT (Emotional Freedom Technique) είναι μια πραγματικά επαναστατική σύγχρονη τεχνική συναισθηματικής ή/και σωματικής αποφόρτισης που στηρίζεται στη βασική αρχή: η αιτία πίσω από κάθε αρνητικό συναίσθημα είναι μια έλλειψη ισορροπίας στο ενεργειακό σύστημα του σώματος (Chi ή Qi). Η τεχνική του EFT θα μπορούσε να περιγραφεί ως «ψυχολογικός βελονισμός», καθώς χρησιμοποιεί τους ίδιους ενεργειακούς μεσημβρινούς που χρησιμοποιεί ο παραδοσιακός βελονισμός για την ίαση των φυσικών και συναισθηματικών νόσων, αλλά χωρίς την παρεμβολή βελόνων. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται απλά παλμικά χτυπήματα με τις άκρες των δαχτύλων (tapping), ώστε να δοθεί κινητική ενέργεια σε συγκεκριμένους μεσημβρινούς του σώματος.
Το EFT – Tapping είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική, ειδική στο να στοχοποιεί και να εξαφανίζει ψυχοσωματικά μπλοκαρίσματα όπως αυτά που εμποδίζουν τη γονιμότητα. Μπορεί μια γυναίκα να θέλει να αποκτήσει παιδί αλλά να υπάρχουν μέσα της κρυμμένα εμπόδια που την μπλοκάρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το EFT βοηθάει εντυπωσιακά στο να αναδυθούν και να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια με ήπιο και ασφαλή τρόπο.
Τα άτομα που επιδιώκουν να τεκνοποιήσουν αντιμετωπίζουν άγχος, φοβίες, προβλήματα στην αυτοπεποίθησή τους και τον αυθορμητισμό τους στη σεξουαλική πράξη. Οι ψυχικές αυτές υπερεντάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τα ανθοϊάματα.

Είναι κατάλληλη η ολιστική προσέγγιση για μένα;

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει, εάν:
  • θέλετε να αποκτήσετε με φυσικό τρόπο παιδί και επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας και ομαλής έκβασης της εγκυμοσύνης, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την ψυχοσωματική υγεία, τη δική σας και του αγέννητου παιδιού σας
  • έχετε ήδη αποκτήσει παιδί, αλλά παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να αποκτήσετε άλλο (δευτερεύουσα υπογονιμότητα)
  • έχετε δοκιμαστεί από αλλεπάλληλες αποβολές και δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε την εγκυμοσύνη σας
  • έχετε υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς επιτυχία
  • δεν έχετε απορρίψει τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Κι αν βρίσκομαι ήδη σε διαδικασία εξωσωματικής;

Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσετε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορείτε να ακολουθήσετε παράλληλα και την ολιστική μέθοδο, αφού θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης και να ενισχύσετε σημαντικά τον οργανισμό και τον ψυχισμό σας, ώστε να αντεπεξέλθει στη διαδικασία της IVF. Μια συνεδρία ηλεκτροβελονισμού που θα συμπίπτει περίπου χρονικά με την εμβρυομεταφορά, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας, κάνοντας την εμφύτευση πιο επιτυχημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου